sâmbătă, 4 februarie 2012

Sindromul Munchausen (simularea unei boli)


Nu stiu cati dintre voi ati auzit de Sindromul Munchausen, care descrie o maladie psihică, o formă de mitomanie (patomimie), asociată cu dificultăți emoționale severe, care se exprimă prin dependența pacientului de spitalizare cu scopul de a obține atenția și asistența personalului medical. Patognomonică (specifică bolii) este mimarea repetată a unor boli organice, de obicei acute și dramatice, cu care pacientul umblă de la un spital la altul in cautare de tratament. Internările repetate se obțin, de regulă, la spitale diferite, în timpul gărzilor aglomerate, prin simularea unor boli, prin autoadministrarea de substanțe nocive, medicamente contraindicate și în cantități periclitante, prin infestarea voluntară a unor plăgi existente sau provocate etc., fără scopul de a obține avantaje materiale: bani, loc de cazare, despăgubiri, etc. (malingering).

Un exemplu cutremurator este cel al Hannei Milbrandt, o mama care si-a convins familia si prietenii ca fetita ei de numai sapte ani este bolnava de cancer. 
Pentru a-si atinge scopul sinistru, femeia nu a ezitat sa-si rada fetita in cap, pentru a mima efectele chimioterapiei, dar si sa o oblige sa poarte o masca, semn ca sistemul imunitar i-ar fi fost afectat de boala. 
Mai mult, Milbrandt i-a dat fetei somnifere, pentru a o face sa para letargica. Si mai grav este ca fetita nu era implicata in planul mamei sale, fiind absolut convinsa ca urmeaza sa moara in scurt timp si ca nu va mai apuca sa devina adolescenta.
Din nefericire, cazurile care au facut inconjurul lumii sunt si singurele descoperite, iar cercetatorii sustin ca aceste manifestari sunt mult mai des intalnite decat am putea crede, insa bolnavii apuca sa isi revina, la un moment dat, inainte sa fie demascati.

         Fie ca pornesc din interes sau din cauza unor 
afectiuni psihice, actiunile bolnavilor inchipuiti nu fac decat sa-i puna intr-o lumina proasta pe cei care sufera cu adevarat si au nevoie de ajutorul semenilor pentru a supravietui! 

Ales sa scriu despre acest sindrom pentru ca am avut ocazia sa cunosc mame  care abuzeaza copii astfel, fie ca este o forma de abuz mai mica decat al cazului prezentat fie ca nu, se merita sa incurajam persoanele in cauza sa devina realiste! 


Sper ca ati inteles ce este sindromul Munchasen si pericolul lui! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu