luni, 20 februarie 2012

Creativitatea.

Lucrand cu copii, adolescenti si oameni cu dizabilitati, pe parcurs am observat ca in orice activitate aveam nevoie de creativitate, si le vorbeam si lor si le ceream sa fie creativi, sa isi foloseasca imaginatia.

Dar, niciodata nu m-am gandit ce inteleg eu exact prin a fii creativ, pana la un curs de la facultate, "Psihologia creativitatii", unde ni s-a cerut sa scriem ce inseamna pentru noi creativitatea. Iata ce am scris eu:


              "Inca din scoala generala il tin minte pe profesorul de desen care ne repeta citatul lui Einstein : “Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea.” Ca si copil ma simteam provocata sa citesc, sa desenez, sa scriu, insa niciodata nu am inteles la ce o sa-mi ajute.

            Cu cat cresteam si deveneam adolescenta, cand eram nevoita sa iau o decizie, eram capabila sa vad atat beneficiile cat si pierderile care urmau dupa decizie. Cred ca faptul ca mi-am hranit imaginatia si creativitatea m-a “rasplatit” prin luarea de decizii corecte care m-au tinut departe de anturaje negative.

            Tot cu ajutorul creativitatii am luat numeroase premii scolare la concursuri de compuneri si eseuri pe diferite teme. La recomandarea profesoarei de romana am inceput sa scriu pe un blog si am ajuns sa-mi folosesc imaginatia ca si voluntara la o fundatie cu familii defavorizate, centru de zi pentru batrani, copii si oameni cu dizabilitati. Eram provocata zilnic sa inventez jocuri, sa ii provoc sa se dezvolte.

            In momentul acesta, privind la pasii din viata mea, cred ca pentru a reusi ai nevoie de creativitate in absolut orice domeniu profesional si social. Dar creativitatea trebuie “hranita” prin citit, workshop-uri, jocuri pe teambuilding  si dezvoltare, etc.

            Creativitatea ar putea fi definita ca actul de a transforma idei noi, imaginare in realitate. Totul porneste deci, de la imaginatie. Si, spre norocul nostru, este o trasatura cu care toti ne nastem, dar din pacate nu toti profitam de aceasta trasatura!"


Tu ce intelegi prin creativitate?!? 

3 comentarii:

  1. O sa iti placa asta:
    http://www.youtube.com/watch?v=iG9CE55wbtY&feature=relmfu&fb_source=message

    Prin creativitate se poate intelege: gandirea "in afara cutiei", imaginatie bogata pusa-n practica, locul unde mintea si sufletul se-mpletesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta inseamna punerea creativitatii in practica.un artist deosebit:Robert Ionescu

    RăspundețiȘtergere