vineri, 20 aprilie 2012

Ce este educatia sexuala?

Vorbeam astăzi cu o prietenă despre lipsa educaţiei sexuale în şcoli, despre cât de important este pentru adolescenţi să ştie cum să decida cu privinţă la nevoile lor sexuale.

Ţin minte o profesoară trecută de 55 de ani care ne povestea la o oră despre dezamăgirea ei faţă de Legea Educaţiei, mai ales la ce ţine de implementarea orelor de educaţie sexuală şi socială. Tot ea ne povestea că pe vremea ei, în liceu, fetele care îşi incepeau relaţiile sexuale de tinere erau văzute ca fete uşoare, iar cele care se păstrau erau văzute ca viitoare soţii potrivite. În ziua de azi, şi nu cred că doar la liceul unde am fost eu e aşa, dacă nu ai avut cel puţin 2, 3 prieteni şi câteva vorbe că ai avut ceva nopţi "nedormite", nu eşti cool şi nici nu eşti acceptat în grup foarte uşor. Nimeni nu mai apreciază "fetele curate" !

Şi totuşi, cu cât cresc, băieţii încep să realizeze că viaţa nu se rezumă doar la petreceri şi nopţi pierdute, ci şi la intemeierea unei familii şi împărtăşirea vieţii cu un alt suflet pentru tot restul vieţii. Când eram în liceu l-am întrebat pe un coleg ce fel de fată ar alege de soţie, primul cuvânt în descriere a fost "una neatinsă de alţii", şi a argumentat că pentru el soţia e ceva "divin şi pur" , un suflet pereche care e pentru toată viaţa. Am crezut că e singurul care mai gândeşte aşa, am dat vina pe educaţia primită acasă, o vină dulce şi acceptabilă. Dar între timp am mai cunoscut multi băieţi cu aceste aşteptări.

Din păcate fetele se lasă duse de valul modei, o modă toxică şi infectă, în care toate fetele sunt "bune" şi toţi băieţii sunt cool. Iar dacă nu eşti parte din categoria lor, devii emo!

Încurajez cu drag abstinenţa, dar nu o abstinentă forţată, ci una în care să înţelegi că prin asta te respecţi pe tine si îl respecţi pe viitorul soţ, care cu atât mai mult te va aprecia pentru puritatea ta!

Ştii ce lipseşte în şcoli? Ore de educaţie sexuală unde să nu se împartă doar absorbante şi prezervative, unde să nu te înveţe cum să pui un prezervativ pe o banană (chiar asta am învăţat eu când eram în şcoală); ci o oră în care să se vorbească direct despre riscuri, şi nu vorbesc doar de sarcini nedorite , ci de zecile de boli şi virusuri.

Ca să întelegeţi mai bine despre ce vorbesc urmăriţi acest video , e pe mai multe parti!

2 comentarii:

  1. Consider ca in mare parte e adevarat ceea ce ai scris. Intr-adevar, in ziua de azi marea majoritate te catalogheaza drept "copil", "inocent" parca ai fi de pe alta planeta daca nu ai cativa domni/sori la activ. Desi, paradoxal, baietii aprecieaza fetele de genul acesta, dar nu le vor pentru a fi cu ele...nu cand sunt tineri si cauta doar sa se distreze. In schimb, ei le vor cauta cand mai cresc..si cand se mai maturizeaza si se gandesc la intemeierea unei familii. Nu stiu daca abstinenta totala e solutia..dar cu siguranta nu e in regula sa iti schimbi partenerul "in fiecare zi" vorba aia. Tinerii din ziua de azi sunt rezultatul unei societati care pune mult accent pe sexualitate. E peste tot. Si atunci, putem sa ii invinovatim ca nu stiu mai mult?:).Din pacate in unele familii subiectul acesta e si tabu, rusinos.. Da...e nevoie de o educare..care incepe de acasa. Si mai mult decat atat, e nevoie de o coloana in societatea asta..de a fi ferm si nu ca frunza-n vant atunci cand tu crezi cu adevarat in ceva. Pentru ca trebuie fiecare sa realizeze ca parerea ta despre tine..e mult mai importanta decat ceea ce vad/cred ceilalti. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi permit sa nu fiu de acord in totalitate. Sunt de acord cu prima parte, insa sa ne gandim ca sunt acele fete care se lasa atat de usor impinse intr-o relatie, care poate parea serioasa; si ele din "atata seriozitate" se daruiesc cu totul, si dupa o perioada se despart, "diferenta de caracter"; si mai reincearca dupa o perioada, si tot asa...pana ajung sa isi sature sufletul de regrete si sa se gaseasca pline de resentimente si "patate fizic".

    Pe langa asta, cel mai mare numar de copii abandonati e a celor care sunt necasatoriti, iar avorturile de la tinere! Si daca m-as gandi, as mai gasi motive suficiente pentru care incurajez...:)

    RăspundețiȘtergere