luni, 12 septembrie 2011

Tu cum vezi stereotipurile?!?

Dupa cum bine se stie, stereotipurile si defintiile lor se gasesc in sociologie, asistenta sociala si psihologie sociala !!!
Multi prieteni stiind ca studiez psihologia m-au intrebat ce inseamna termenul "stereotip" si in ce context poate fi folosit. Desi  e un cuvant mai putin uzat, este foate simplu de inteles. Exemplu de stereotip : "asiaticii sunt buni la matematica", este o generalitate dar nu dovedeste ca toti sunt buni ; la fel cum se zice si de negrii ca sunt buni la dans si la atletism, sau tiganii la muzica; cum se zice de musulmani ca sunt infractori !!

Este o imagine pe care ei si-au creat-o, fie ca au vrut fie ca nu. Stereotipurile nu pot fi decat reprezentari schematice si, prin urmare, inexacte.

Din pacate unele stereotipuri pot fi daunatoare pentru unii, cum ar fi, stereotipul "toate fetele adolescente care sunt insarcinate duc o viata plina de imoralitate", e tot un stereotip, schematic, deoarece multe fete sunt violate si batjocorite, dar aleg calea de a da nastere pruncului in loc de avort. Ar mai fii stereotipul ca toti oamenii grasi mananca fara limite, dar exista si motivul unei boli; si lista poate continua.

Am vrut sa aduc in evidenta ca uneori stereotipurile nu sunt bune si pot aduce jigniri grave la adresa oamenilor. De aceea data viitoare cand auzi un stereotip de genul, gandeste logic si nu lasa aparentele sa te insele.

Intre timp, va zic sigur, nu oricine face facultatea de psihologie se poate numi psiholog !!!! Asta sa dam deoparte asa zisul stereotip ca toti cu facultate de psihologie sunt psihologi !!

O zi frumoasa :D

2 comentarii: