marți, 20 septembrie 2011

Tu ce facultate ai ales?!?

Cu totii ne confruntam in anii tineretii cu alegerea profesiei; daca sa mergem pe ce ne place, sa alegeme ce spun parintii, sa mergem unde merg cei mai mult sau sa alegem ce e cel mai usor si fara prea multa bataie de cap !!

Daca s-ar face un sondaj, cred ca undeva la 40% sunt cei care fac ceva ce le place cu adevarat, si asta fara sa fischimbat 3 facultati, pierzand 3 ani din viata, pentru ca au incercat si altceva!!! Iar motivele cum ca a fost prea greu, prea mult de invatat sau  profesorii nu erau realisti; sunt scuzele elevilor nesilitori!!!

A alege sa faci o faculate, desi e la optiunea oricui acum, inca e un lucru important, deoarece te ridica intelectual si te formeaza pentru o profesie sau un domeniu. Daca alegi stiinte economice si tu ai abilitati pe stiinte umane, ai cam pierdut in viata, fie iti vei gasi un loc de munca pe pile (ceea ce e josnic), fie vei fii vanzator in Mall, ca tot se poarta.

Sau cum am avut colegi care au renuntat, au ales psihologia pentru ca parintii au vrut, considerand ca e de viitor...dar dupa nici un an persoana a ajuns la concluzia ca nu e de asa ceva si ca e foarte buna pe profil real.
Cunosc persoane care au trecut prin 3 facultati, cate un an la fiecare, dupa care au ajuns la una care au descoperit ca e pentru ei!!!

Consider ca inainte de inscrierea la facultate ar trebui sa te cunosti pe tine insuti indeajuns de bine incat a stii la ce esti bun si la ce nu, te pot ajuta si notele din carnet. E bine sa te consulti cu parintii, dar intotdeauna sa ti la ceea ce vrei tu si stii ca merita sa investesti, atat bani cat si timp si energie.

Nu alege o facultate pentru ca toata lumea merge, nu alege o facultate pentru ca ai auzit ca e de viitor. Si mai ales, nu merge la facultate daca mergi doar pentru distractie !!!

Ca si un pont, exista teste pe internet, care te ajuta sa observi pe ce domenii esti bun si ce abilitati ai.

http://www.scribd.com/doc/49686084/36/Teste-de-aptitudini-%C5%9Fi-abilitate    un exemplu, dar google ofera mii de exemple, atat in romana cat si engleza.

Un comentariu:

  1. E si problema de educatie deoareace pune prea mult accent pe teorie si nu ajuta elevul sa isi descopere adevaratele lui talente,abilitati pe partea de practica.Ca sa nu am vorbim despre orele de dirigentie sau psihologie care sunt din ce in ce mai putine sau neimportante pt uni...

    RăspundețiȘtergere