sâmbătă, 10 martie 2012

Ia-ţi elan şi porneşte !

Se vorbeşte tot mai mult de tranşă urbană, şi anume de faptul ca oamenii care locuiesc la oraş nu mai sunt dispuşi să observe, să salute sau să ajute pe cei din jur. Sociologii susţin că suntem inclinaţi să cădem în această stare de autoabsorbire pe străzile aglomerate, fie şi numai pentru a ne proteja de excesul de stimuli din jur.

Ca şi orăşeni consider că avem nevoie de elan pentru a incepe să ne pese din nou. Iar acest elan îl putem înflăcăra atunci când suntem martori la bunătatea celor din jur, la un yambet sincer, la o imbratisare calda. Psihologii susţin ca elanul poate fi molipsitor, deoarece când vedem un act de bunătate, de obicei se trezeşte  în noi impulsul de a face şi noi unul.
Tot psihologii susţin că ascultarea unei poveşti despre bunătate, mai ales când este spusă din toată inima, are acelaşi impact emoţional ca vederea actului în sine.

În această tranşă urbană ucidem pe zi ce trece empatia si compasiunea din noi; cu cât suntem mai interesaţi de propriile nevoi cu atât adancim mai mult in probleme iar la rândul lor, probleme par mult mai mari decât sunt, ceea ce ne indreapta spre depresie, nelinişte şi spre o viaţă plină de griji. Însă dacă învăţăm să ne concentrăm asupra celor din jur şi asupra nevoilor lor, propriile probleme "alunecă" spre periferia minţii şi astfel vor părea mai mici, iar noi vom reuşi să relaţionăm mai bine cu cei din jur şi să acţionăm cu compasiune şi de ce nu cu iubire faţă de ceilalţi.

Totadată este dovedit că oamenii atenţi şi cu elan sunt mult mai plini de viaţă şi mai concentraţi pe ceea ce fac comparativ cu cei care se închid în cochilia lor şi îşi pun toată atenţia asupra propriilor nevoi.

În concluzie, vă provoc să începeţi să îi ascultaţi pe cei din jurul vostru şi de ce nu, să le oferiţi ajutorul când au nevoie. Şi nu uitaţi ca nu ajutăm pentru a aştepta răsplată ci ajutăm pentru că ne comportăm cum vrem ca cei din jur să se comporte cu noi :-)


2 comentarii:

  1. O da.. cu siguranta..imi place ultima parte : " Şi nu uitaţi ca nu ajutăm pentru a aştepta răsplată ci ajutăm pentru că ne comportăm cum vrem ca cei din jur să se comporte cu noi". :)
    E mai mult decat superb sentimentul de a fi folositor, de a face ceva pentru cei din jurul nostru..daca avem posibilitatea de a face un bine, de ce nu?:). Ideea e doar, de a nu uita de tine in acest proces..ca uneori se mai intampla sa te dedici atat de mult, incat uiti de propria persoana. :). Imi place articolul.:) Felicitari si bafta si-n continuare. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ai dreptate:) foarte frumos articolul.este o vorba "Ajuta pe ceilalti si vei fi si tu ajutat":)

    RăspundețiȘtergere