Anorexia, mania slabitului a inceput sa faca victime si in Romania si tinde sa devina un fenomen. Incercarile unei femei de a fi slaba si frumoasa se pot transforma intr-o obsesie mortala.
In Romania, in mare parte vina pica pe moda vestimentara, faptul ca adolescentele isi iau drept model de frumusete manechinele. Granita este extrem de fragila. Presiunea modelului cultural promovat in lumea modei si in mass media a dat peste cap criteriile esteticii corporale, tinerele si-au faurit un "model de succes" bazat pe falsa perceptie ca, pentru a fi frumoasa si a reusi in viata, trebuie sa fii foarte slaba.
In tarile africane, de pilda, unde se pune accentul pe fertilitate si sunt apreciate fizic femeile cu forme pline, anorexia nu exista. Insa, in tarile de cultura europeana domina fascinatia pentru top modele si starurile zvelte, exagerat de slabe, fenomen favorizat si amplificat de o intensa mediatizare prin presa si televiziune. Femeile care se lasa dominate de acest fapt se simt presate sa aiba o silueta zvelta pentru a se integra in societate.

La persoanele cu anorexie scaderea in greutate ajunge pana la 50%, aspectul fizic standard fiind o impresionanta silueta scheletica, aparuta prin topirea masei grase, cu ochii infundati in orbite, fata supta, nas ascutit, tegumente palide, anemice. Alte simptome posibile ar fi unghii casante, par cu varfur tocat si lipsit de luciu, ameteli provocate de tensiune mica, constipatie, carii dentare, perceptia eronata a siluetei este si ea prezenta, hipocondria aparentei.
Aceste idei generale despre anorexie sunt doar cateva informatii despre ce inseamna anorexia si ce urmari drastice are. Frecvent intalnesc fete care au "grija" de silueta lor, dar inconstient tind spre anorexie. Nu e o boala atat de rara precum pare, e mai frecventa decat ne putem da seama, semnalul de alarma care trebuie tras ar trebui sa inceapa de la sursa care baga ideea de "fetele plinute sunt respinse de societate".
Nu ajunge sa fii doar slaba daca cunostiintele tale generale lasa de dorit, frumusetea sta in caracterul omului nu in fizicul lui.
O modalitate de a avea cu adevarat grija de tine e sa fii atenta la ce mananci si sa inveti sa fii multumita cu ceea ce esti.
Deci, in concluzie, incepe sa ai grija de tine!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu